Dzień Zdrowego Jedzenia.

Pojawiła się jesień, a wraz z nią nadeszły chłodne dni. Gdy na zewnątrz niższe temperatury, nasz organizm potrzebuje ogrzania i wzmocnienia. W związku z tym, w miesiącu listopadzie w naszej szkole zapoczątkowaliśmy spotkania przy herbatce. Własna kompozycja ziołowa doskonale poprawi humor, ochroni przed grypą i zachęci do prowadzenia ciekawych rozmów, wskazując uczniom na konstruktywne sposoby spędzania czasu, a eliminowania zachowań niepożądanych. Napój ten rozgrzeje organizm i doda energii na cały dzień. Oto kilka powodów, dla których warto sięgać po taką herbatkę: Nagietek działa kojąco na gardło, a herbatki z kwiatu bzu są skuteczne w zwalczaniu przeziębienia i mają właściwości przeciwzapalne, z kolei mięta potrafi poprawić nastrój i ma działanie uspokajające. Dnia 8 listopada uczniowie obchodząc Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, mogli się o tym przekonać.  

Hasło tego dnia brzmiało: Śniadanie daje moc! Tym razem specjalne zadanie mieli głównie młodsze klasy, których zadaniem było przygotowanie zdrowych przekąsek dla uczniów ze starszych klas. Uczniowie zrobili zdrowe kanapki, batony bez pieczenia, kolorowe wyspy z owoców i warzyw oraz parzyliśmy zdrową herbatkę. Na końcu wszyscy uczniowie uczestniczyli w przygotowanym poczęstunku i spotkaniu z panią dietetyk klinicznym na temat zdrowego odżywiania się. Pani Justyna zwróciła uwagę uczniom, w jaki sposób żywność wpływa na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Prelekcja połączona z warsztatami miała na celu uświadomienie uczniom znaczenia zdrowego stylu życia oraz poprawnych nawyków żywieniowych. 

 

Laboratoria przyszłości

JAKOŚĆ POWIETRZA

Licznik odwiedzin

10316900
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
Zeszły tydzień
Ten miesiąc
W zeszłym miesiącu
Wszystkie dni
4916
4680
9596
10254190
168624
216777
10316900

Your IP: 18.221.165.246
2024-04-23 11:26

Kalendarz

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ALEX