Jesienią, jesienią sady się rumienią.....

Jesień to czas zbiorów tego co dojrzało w sadach, na polach i w lesie. Uczniowie starszych klas uczyli się w jaki sposób przechowywać dary natury, tak aby można było zjeść je w zimowy czas. Zdobytą wiedzę zastosowali w praktycznym działaniu. Po owocnych zakupach na zielonym rynku, przeanalizowaniu kilku przepisów, samodzielnie zrobili z jabłek, gruszek i śliwek zimowe przetwory. Zamykanie w słoikach smaków mijającego lata ma w sobie coś magicznego, a jednocześnie uczy w jaki sposób przygotować owoce przed włożeniem do słoików, co dodać żeby było smacznie i w jaki sposób zabezpieczyć, żeby kompoty nie popsuły się. Uczniowie wiedzą, że najważniejsze w podejmowanych działaniach było dokładne umycie rąk, owoców i słoików. Dowiedzieli się na czym polega PASTERYZACJA i że należy zachować szczególną ostrożność w czasie jej wykonywania. Wspólne robienie przetworów z dziećmi to dobra okazja do rozmów o sezonowości warzyw i owoców, o tym, jakie dary daje nam natura wiosną, latem, a jakie jesienią, co dzięki temu zyskujemy, dlaczego ich obecność w naszym życiu jest tak ważna dla zdrowia, co się dzieje, gdy zabraknie owoców i warzyw w codziennej diecie.

Opracowała: Grażyna Wardęga