Zawieszenie zajęć.

Dyrektor SOSW informuje, że zgodnie z  rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2020 r., poz. 1166 z póź. zm.) § 18 pkt 2a po uzyskaniu pozytywnej opinii organu prowadzącego oraz Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Jaśle zawiesza  wszystkie formy działalności Specjalnego Ośrodka Szkolono – Wychowawczego w Jaśle w okresie od 4.11.-10.11.2020r.. 

Cztery pory roku z żywiołami.

W SOSW w Jaśle realizowanych jest szereg innowacji pedagogicznych. Jedną z nich zatytułowaną Cztery pory roku z żywiołami realizują p. Jolanta Madej i p. Barbara Kopa wraz z uczniami klas IV i V B. Innowacja rozpoczęła się od jesieni, która została przedstawiona jako pierwsza. Uczniowie wraz w wychowawcami p. Madej i p. Kopą poznali tematykę tej pory roku. Zapoznali się z datą początku i końca jesieni. Na podwórku szkolnym dzieci układały ciągi ze skarbów jesieni, przeliczały na konkretach (kasztany, szyszki). Z liści powstał napis jesień. Bawiliśmy się również z chustą, na której umieszczone były dary jesieni. Uczniowie podczas zabawy nauczyli się wiele o obecnej porze roku i towarzyszących jej żywiołów.

Czytaj więcej:  Cztery pory roku z żywiołami.

Jesienią, jesienią sady się rumienią.....

Jesień to czas zbiorów tego co dojrzało w sadach, na polach i w lesie. Uczniowie starszych klas uczyli się w jaki sposób przechowywać dary natury, tak aby można było zjeść je w zimowy czas. Zdobytą wiedzę zastosowali w praktycznym działaniu. Po owocnych zakupach na zielonym rynku, przeanalizowaniu kilku przepisów, samodzielnie zrobili z jabłek, gruszek i śliwek zimowe przetwory. Zamykanie w słoikach smaków mijającego lata ma w sobie coś magicznego, a jednocześnie uczy w jaki sposób przygotować owoce przed włożeniem do słoików, co dodać żeby było smacznie i w jaki sposób zabezpieczyć, żeby kompoty nie popsuły się. Uczniowie wiedzą, że najważniejsze w podejmowanych działaniach było dokładne umycie rąk, owoców i słoików. Dowiedzieli się na czym polega PASTERYZACJA i że należy zachować szczególną ostrożność w czasie jej wykonywania. Wspólne robienie przetworów z dziećmi to dobra okazja do rozmów o sezonowości warzyw i owoców, o tym, jakie dary daje nam natura wiosną, latem, a jakie jesienią, co dzięki temu zyskujemy, dlaczego ich obecność w naszym życiu jest tak ważna dla zdrowia, co się dzieje, gdy zabraknie owoców i warzyw w codziennej diecie.

Opracowała: Grażyna Wardęga

Czytaj więcej: Jesienią, jesienią sady się rumienią.....

Cmentarze to historia zaklęta w kamieniu.

W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas VIII b i VII a uczestniczą w innowacji pedagogicznej „Jasło - moja mała Ojczyzna”. Głównym założeniem podejmowanych w ramach niej działań jest przekazanie młodzieży wiedzy o otaczającym środowisku, miejscu zamieszkania, najbliższej okolicy, uświadamianie lokalnej tożsamości. Cmentarze to miejsca, gdzie w nagrobnych epitafiach wyczytać można historię miejscowości, są to „kroniki”, świadkowie przeszłości, ukazujące związek dziejów miast i wsi z historią państwa i narodu. Czytając napisy na pomnikach dowiadujemy się o ludziach, którzy byli światłymi obywatelami, budowali Rzeczpospolitą, a niejednokrotnie oddali za nią życie. Na jasielskim Starym Cmentarzu także znajdujemy takie groby. Wspólnie z uczniami ósmej klasy odkrywaliśmy je ucząc się w ten sposób historii naszej „małej Ojczyzny”, która bardzo ściśle powiązana jest z historią Polski. Oddając cześć ludziom, którzy odeszli młodzież zapalała na ich mogiłach znicze.

Czytaj więcej: Cmentarze to historia zaklęta w kamieniu.

Dzień Chleba

W ramach Światowego Dnia Chleba przedszkolaki uczestniczyły we wspólnym wypieku chleba. Podczas zajęć dzieci dowiedziały się jak powstaje mąka oraz na czym polega praca piekarza. Zapoznały się z procesem wypieku chleba oraz jakie składniki są potrzebne do wyrobienia ciasta chlebowego. Wychowankowie przedszkola z zaangażowaniem wyrabiali ciasto na chleb, a następnie z ciekawością obserwowali jego wypiek. Przedszkolaki były bardzo dumne ze swoich wypieków.

Czytaj więcej:  Dzień Chleba

Szkoła

 

 

 

Laboratoria przyszłości

JAKOŚĆ POWIETRZA

Licznik odwiedzin

10356930
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
Zeszły tydzień
Ten miesiąc
W zeszłym miesiącu
Wszystkie dni
231
6311
49626
10254190
208654
216777
10356930

Your IP: 18.116.62.45
2024-04-29 00:23

Kalendarz

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ALEX